Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

EU GROUP του Δήμου της Ουψάλα
Κοινωνική Υπηρεσία υποστήριξης Ευρωπαίων πολιτών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες

Το κύριο πρόβλημα στο Δήμο της Ουψάλα είναι οι Ρομά που καταφθάνουν από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, είτε μεμονωμένα, είτε ως οικογένειες, είτε με την βοήθεια εμπόρων λευκής σαρκός. Τα βασικά τους κίνητρα είναι η επαιτεία, η παιδική εκμετάλλευση, η πορνεία ή η μαύρη εργασία. Το EU Group του Δήμου της Ουψάλα είναι μια υπηρεσία υποστήριξης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, που έχουν άδεια παραμονής στη Σουηδία και βρίσκονται σε ανάγκη.

Το EU Group αποτελείται από αστυνομικούς και κοινωνικούς λειτουργούς που διαθέτουν πολυπολιτισμικό υπόβαθρο και μιλούν γλώσσες των ομάδων στόχου που υποστηρίζουν.

Το EU Group κάνει εξορμήσεις καθημερινά σε χώρους παράνομης διαβίωσης, σε χαμηλού κόστους ξενοδοχεία σε πάρκα, κάτω από γέφυρες, στα δάση και προσπαθεί να εντοπίσει άτομα που δεν είναι Σουηδοί πολίτες και χρειάζονται υποστήριξη.

Τα κύρια προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά με τους Ρομά είναι:
– η ενδοοικογενειακή βία
– η παιδική εκμετάλλευση
– η σεξουαλική κακοποίηση και το trafficking
– η εργασιακή εκμετάλλευση

Το EU Group έχει ένα δίκτυο συνεργασίας με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και με Εθνικούς αλλά και Διεθνείς φορείς με στόχο να τους προσφέρουν νόμιμες εναλλακτικές λύσεις στέγασης, κοινωνική και υγειονομική περίθαλψη ή την δυνατότητα να επιστέψουν στη χώρα προέλευσης τους με ασφαλή τρόπο.