Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Το Folkuniversitetet είναι το Πανεπιστήμιο Πολιτών της Σουηδίας, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των καθηγητών και των φοιτητών των Σουηδικών Πανεπιστημίων και απασχολεί περίπου 1.500 υπαλλήλους.

Το Folkuniversitetet παρέχει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ενήλικες στη Σουηδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας.

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους επαγγελματικής κατάρτισης στη Σουηδία και λειτουργεί περίπου σαράντα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που απευθύνονται σε φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

Σήμερα, το Folkuniversitetet αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα παραρτήματα που λειτουργούν στη Στοκχόλμη, την Ουψάλα, το Γκέτεμποργκ, τη Λουντ και την Ουμέα. Στο Folkuniversitetet στην Ουψάλα λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Ηλικιωμένων το οποίο ιδρύθηκε το 1979, αριθμεί 4.000 μέλη και τα μαθήματα απευθύνονται σε ηλικιωμένους ηλικίας άνω των 65 ετών που βρίσκονται στη σύνταξη, με στόχο την κοινωνικοποίησή τους.

Οι ηλικιωμένοι που συμμετέχουν στο Πανεπιστήμιο καταβάλουν ετήσια συνδρομή, ενώ, για τους άπορους προβλέπεται η συμμετοχή τους να είναι δωρεάν. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου αποτελείται από μια ομάδα ηλικιωμένων οι οποίοι εκλέγονται ανά δύο έτη και είναι υπεύθυνοι για την επιλογή των δράσεων και την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος.

Μέσω των μαθημάτων που παρέχει, δίνει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους, να μάθουν αλλά και να αποκτήσουν ή να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους σε πάνω από 100 διαφορετικά θεματικά πεδία, όπως την τέχνη, τον πολιτισμό, την πολιτική, την εκμάθηση ξένων γλωσσών, Η/Υ και social media, την πρόληψη σε θέματα υγείας κα.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται είτε μέσω διαλέξεων είτε μέσα από κύκλους συζητήσεων χρησιμοποιώντας καινοτόμες πρακτικές και εργαλεία. Οι ηλικιωμένοι έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις και ψηφιακά από το σπίτι τους.

Επίσης, διοργανώνουν δραστηριότητες που αφορούν στην κοινωνικοποίησή τους όπως εκδρομές, θεματικά ταξίδια, ομαδικές επισκέψεις σε θέατρα, μουσεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις.