Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Η Σουηδία είναι χωρισμένη σε 21 Περιφέρειες και 290 δήμους.
Οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία ενός μεγάλου αριθμού κοινωνικών υπηρεσιών οι οποίοι μεταξύ άλλων έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

– Κοινωνική φροντίδα δηλαδή φροντίδα ηλικιωμένων και αναπήρων και
οικογενειακή φροντίδα
– Προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δημοτική
εκπαίδευση ενήλικων
– Ισότητα
– Ενσωμάτωση
Αντίστοιχα, οι Περιφέρειες έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
– Φροντίδα υγείας
– Οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά και νέος έως 23
Οι Αρχές που διέπουν την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων είναι η Κεντρική Κυβέρνηση, οι 21 Περιφέρειες, οι 290 Δήμοι, καθώς και μια ειδική επιτροπή που ονομάζεται «Ανώτατο Συμβούλιο για κοινωνικά θέματα».

Το «Ανώτατο Συμβούλιο για κοινωνικά θέματα» είναι επιφορτισμένο με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελετών σε διάφορους άξονες που αφορούν στην κοινωνική ενσωμάτωση και κοινωνική συνοχή των ευάλωτων ομάδων. Στο Ανώτατο Συμβούλιο, συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες οι οποίοι παρουσιάζουν νέες στρατηγικές και πρακτικές οι οποίες ενσωματώνονται στο Εθνικό πλάνο.

Μια καλή πρακτική κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων, είναι το ολοκληρωμένο και ενιαίο πρόγραμμα εισαγωγής στην απασχόληση μεταναστών και προσφύγων

Στο πρόγραμμα, μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας 20 έως 65 ετών που διαθέτουν άδεια παραμονής στη Σουηδία, ή βρίσκονται σε καθεστώς πολιτικού ασύλου ή είναι μέλη των οικογενειών που ανήκουν στις κατηγορίες αυτές και είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ευέλικτο και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Έχει διάρκεια 2 έτη και κατά την διάρκεια του, παρέχεται στο άτομο οικονομική ενίσχυση, σε μηνιαία βάση.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος, ο εκάστοτε ωφελούμενος δεν έχει δικαίωμα εργασίας πλήρους απασχόλησης. Μπορεί να εργαστεί με μερική απασχόληση, αλλά, στη περίπτωση αυτή, του καταβάλλεται το μισό μηνιαίο επίδομα.

Ο εκάστοτε ωφελούμενος του προγράμματος συνεργάζεται με τον σύμβουλο απασχόλησης και μαζί σχεδιάζουν τις δραστηριότητες που ταιριάζουν καλύτερα σε αυτόν, ώστε με αυτό τον τρόπο να μπορέσει να μάθει Σουηδικά αλλά και παράλληλα να βρει εργασία. Πιο συγκεκριμένα, στους ωφελούμενους παρέχονται οι ακόλουθες δραστηριότητες:
– Γλωσσική κατάρτιση εάν δεν έχουν βασικές γνώσεις στα σουηδικά,
– Μάθημα κοινωνικού προσανατολισμού
– Μαθήματα σε διάφορα επίπεδα για την ανάπτυξη ή ενίσχυση των δεξιοτήτων τους
– Υποστήριξη κατά την αναζήτηση εργασίας
– Βοήθεια και καθοδήγηση για τους ωφελούμενους που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν το συμφωνημένο πλάνο δραστηριοτήτων.

Με την ολοκλήρωση των 2 ετών, ο ωφελούμενος, έχει υποχρέωση να έχει αποκτήσει την πιστοποίηση της Σουηδικής γλώσσας, να έχει περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις του μαθήματος κοινωνικού προσανατολισμού, καθώς και να έχει βρει εργασία.